ZZP Zonder Zorgen

De Heilige Koe

13-11-2015

De Heilige Koe

Wijzigingen bijtelling auto van de zaak: Auto's met een lage uitstoot nog dit jaar kopen, even wachten met de aanschaf van een auto met hoge CO2-uitstoot.

Het kabinet wil het stelsel van autobelastingen eenvoudiger maken, onder andere door het aantal bijtellingspercentages te verminderen. De veranderingen moeten ook zorgen voor stabiele belastinginkomsten en een efficiëntere bijdrage aan een gezonder milieu.

De bijtelling voor alle leaseauto's gaat geleidelijk naar 22%. Alleen volledig elektrische auto's krijgen een extra stimulans door een bijtelling van 4%.

De bijtelling op een auto is vijf jaar geldig vanaf de datum van de eerste kentekenregistratie.

Tip 1: Twijfel je dus over een nieuwe (zuinige) auto? Koop of lease ‘m dit jaar nog, dan maak je de komende vijf jaar gebruik van het meest gunstige bijtellingspercentage.

Tip 2: koop of lease je nu een auto met de volle 25 procent bijtelling bij een CO2-uitstoot van 106 gr/km of meer, dan is de bijtelling tot 2020 dat maximum (of bij aankoop in 2016 tot 2021). Terwijl diezelfde auto in de 22 procent valt als je hem in 2017 koopt. Het loont dus om de “viezere” auto later aan te schaffen.