ZZP Zonder Zorgen

Administratieve verplichtingen: Tips

Gebruik voor de zakelijke banktransacties een zakelijke bankrekening 

Open voor je onderneming een zakelijke bankrekening en gebruik deze uitsluitend voor zakelijke transacties. Gebruik voor privé transacties een privé bankrekening.

Maak voor privé uitgaven periodiek (bijvoorbeeld eenmaal per maand) een, bij voorkeur rond, bedrag van je zakelijke rekening over naar de privé rekening met als omschrijving “privé opname”.

Wanneer in voorkomende gevallen bedragen van je privé rekening naar je zakelijke rekening overgemaakt worden, doe dit dan met de omschrijving “privé storting”. 

Privé betaalde kosten 

Het kan voorkomen dat zakelijke kosten van de privé rekening of met contact privé geld betaald worden. Maak voor deze uitgaven periodiek een declaratie (zo mogelijk in een spreadsheet) waarbij je de relevante bescheiden (facturen oid) voegt.

Je kunt het gedeclareerde bedrag van de zakelijke rekening naar de privé rekening overboeken onder vermelding van “betaling privédeclaratie over de periode …”. 

Urenregistratie 

Om aan te kunnen tonen dat je voldoet aan het urencriterium is het verstandig een urenregistratie bij te houden, bijvoorbeeld door in deze vast te leggen in een agenda en later over te nemen in een spreadsheet. 

Kilometerregistratie  

Wanneer je met een privé auto kilometers voor de onderneming rijdt mogen deze tegen € 0,21 per kilometer ten laste van het resultaat gebracht worden. Kort gezegd vergoedt de onderneming deze kilometers aan de ondernemer. Je zult dan een kilometerregistratie van de zakelijke kilometers bij moeten houden.

Dit kan praktisch door in een spreadsheet per zakelijke rit datum, begin- en eindpunt, aantal kilometers en reden voor de rit vast te leggen.